Koja je razlika između indijskog (azijskog) slona i afričkog slona?

I slonovi iz Afrike i Indije pripadaju obitelji slonova, ali su različite vrste. Mamuti, koji su izumrli tijekom posljednjeg ledenog doba, kao i mastodonti koji su živjeli u Americi i nestali neposredno prije dolaska ljudi, pripadali su ovoj obitelji. Zbog toga je većina razlika između ovih vrsta vidljiva golim okom.

Nije tajna da je slon najveće zemaljsko biće koje živi na kopnu . Točnije, afrički slon (Loxodonta africana) je prepoznat kao najveći na planeti, uzdižući se oko četiri metra na ramenima. Duljina torza takve životinje kreće se od 6 do 7, 5 metara . Masa prosječnog pojedinca je 7 tona .

Afrički slon

Indijski ili azijski slonovi (Elephas maximus) u svim su aspektima lošiji od rekordera:

  • Rast do tri metra.
  • Površina tijela - do šest i pol metara.
  • Prosječan mužjak teži 5 tona.

Znanstvenici vjeruju da je afrički slon potomak mastodonta, a preci indijskih slonova su mamuti.

Indijski slon

Vanjske razlike

Afrički slonovi imaju veće uši od azijskih slonova. Kod prve vrste životinja, ovaj dio tijela raste do duljine jedan i pol metara, zaobljen. Uši azijskog izgleda raširene su i blago oštre prema dolje.

Priroda je dodijelila i mužjake i ženke afričkih vrsta kljovama. U "djevojkama", međutim, one su obično manje. Kod azijskih slonova to je upravo suprotno: kljove rastu samo u "dječacima", pa čak i tada ne u stopostotnom. Indijanci bez slonovih kljova koji se zovu Mahna. Afrički slonovi imaju kljove duže (do 3, 5 metara), zakrivljeni. U azijskim tipovima slonova oni su kraći i gotovo ravni.

Slon u Indiji

Koža afričkog slona prekrivena je bezbrojnim bora i nabora . Indijanac, naprotiv, ima skromnu kosu. Također, ove se dvije vrste razlikuju u boji: afrički slonovi su sivo-smeđi, indijski mogu imati boju od palete od duboko sive do smeđe.

Ustav i prehrambene navike

Leđa afričkih slonova su gotovo ravna, blago konkavna, s usponom u sakralnom području. Raspon azijskih slonova, naprotiv, konveksan. Relativno skromna veličina, azijska divovska savana izgleda vizualno masivnija od afričke, budući da su joj udovi kratki i debeli, za razliku od udova različitih vrsta. Struktura nogu može se lako objasniti razlikama u prehrambenom ponašanju indijskih i afričkih slonova: oni prvi jedu samo grane i lišće, ali ne oklevaju stisnuti travu: ova posljednja, naprotiv, jede samo lišće s grana drveća.

Odrasli afrički slon

Trunk - karakteristična značajka slonova kao vrste. Ovo zapravo nije nos, već sužena gornja usna. Uz pomoć debla, slon diše, dobiva hranu, pije, kupa se i tako dalje. Struktura ovog tijela u razmatranoj vrsti također je različita. Kraj prtljažnika afričkog slona opremljen je parom sličnih postupaka, dok Indijac ima samo jedan takav proces (na vrhu).

Različitosti afričkih i azijskih slonova također se protežu na strukturu stopala. Na prednjim nogama indijskih slonova nalazi se pet kopita, na poleđini - četiri. Afričke stražnje noge imaju pet kopita (ponekad četiri) i tri stražnje noge.

Azijski i afrički slon

Unutarnja struktura i ponašanje

Razlike u strukturi organa i sustava afričkih i azijskih slonova su sljedeće: prva ima 42 rebra, druga 38, prva ima trideset tri pršljena u repu, a druga ima samo dvadeset šest. Postoje razlike u uređaju molara.

Afrički slonovi postaju spolno zreli do dobi od 25 godina . Indijanci se razvijaju mnogo brže: spremni su proizvoditi potomstvo već nakon 15 - 20 godina .

Što se tiče lika, tada azijski slonovi pobjeđuju. Sa stajališta ljudi. Zašto? Budući da se ponašaju prijateljskije, lakše ih je trenirati. Azijski slonovi kod kuće (u jugoistočnoj Aziji) pomažu ljudima da nose teške terete i obavljaju druge teške fizičke poslove. Širom svijeta indijski slonovi rade u cirkusima. Afrički slonovi, naprotiv, mnogo su agresivniji i gore se pokoravaju čovjeku. Ali njihova je obuka teoretski moguća: poznato je da su afrički slonovi sudjelovali u kampanji Hannibala u Rim u 3. stoljeću prije Krista.

Gdje stanuje

Azijske vrste danas su raširene u istočnoj, sjeveroistočnoj i južnoj Indiji, u istočnom Pakistanu, Burmi, Nepalu, Tajlandu, Kambodži, Laosu, Cejlonu, Malacci i Sumatri. Oni žive na različitim područjima, od savana koje su obrasle visokom travom do gustih džungli. Stada obično ima od 15 do trideset pojedinaca. Glava je mudra stara žena .

Azijski slon u staništu

Afrički slon prebiva po cijeloj zemlji Afrike južno od pustinje Sahara. U početku je stanište afričkih divova savana bilo neprekinuto, ali danas je puno praznih mjesta: ova vrsta životinja više ne živi u velikoj većini teritorija Južne Afrike, Bocvane, Namibije i Etiopije; na sjeveru Somalije to uopće nije. Afrički slon može živjeti na najrazličitijim krajolicima, osim u pustinji i polu-pustinji. Ovi slonovi žive u veličanstvenim stadima. Ranije je u stadu moglo biti i do četiri stotine jedinki.

Afrički slonovi u staništu

Slonovi obiju vrsta proizvode oko pet mladih u svojim životima. Obiteljske veze su vrlo jake u stadima. Skupina slonova može se sastojati od stotina osoba povezanih krvlju. Slonovi su nomadske životinje, nemaju specifično stanište. Slonova stada cijeli život provode u pokretu: traže hranu koja im je potrebna svaki dan, a noć provode u blizini vodenih tijela.

Do danas su sve poznate vrste slonova pod prijetnjom potpunog nestanka, pa su navedene u Crvenoj knjizi.

Preporučeno

Koji alat je bolje odabrati Vitrum ili Abeceda
2019
Topla i hladna dimljena riba: što je drugačije i što odabrati
2019
"Oflomelide" ili "Levomekol": što je razlika i što odabrati
2019